Historien vår

Fra Havnelageret i Fredrikstad til dagligvare landet rundt: Historien om hvordan glade amatører ble til glade amatører med ølfabrikk

Navnet Nøisom stammer fra Nøisom Gård i Fredrikstad, men kunne liksågodt vært en beskrivelse av historien vår. Å starte bedrift med lønninger fra dagjobben er like vanskelig som det er tidkrevende, og vi har måttet snu på hver krone for å få regnskapet til å gå opp. Men når vi er så lidenskapelig opptatt av øl som vi er, var det liksom det eneste logiske valget. Dra på jobb, og rett til bryggeriet etterpå, dag etter dag.

Det å i det hele tatt ha et bryggeri å dra til er jo i seg selv en drøm gått i oppfyllelse. I 2012 sto vi i et siderom på havnelageret og brygget våre første versjoner av de gode ølene vi tilbyr i dag.

Ok, vi innrømmer at både alkoholprosenten og kvaliteten på disse første bryggene var varierende. Men vi var i gang! Og før vi visste ordet av det, hadde vi lokaler på hydrogenfabrikken i Fredrikstad, med ekte bryggekjele kjøpt av Haandbryggeriet i Drammen.

På Pettersen brygger øl på Havnelageret i Fredrikstad

I dag er distribusjonen vår ganske så proff, men dengang da kastet vi oss i en gammel Ford Transit når noe skulle leveres. Og skulle vi til steder hvor vi hadde mulighet til å besøke andre butikker på veien, tok vi med oss noen ekstra kasser og dro innom for en prat. Dette var ikke helt uproblematisk det heller, for ikke alle (ingen) hadde hørt om oss enda. Så da vi troppet opp på Jacobs Holtet, ble vi regelrett kastet ut. Man kunne ikke bare møte opp og prøve å selge øl, må vite! Heldigvis ordnet akkurat den saken seg, og vi er veldig gode venner i dag, altså.Men rett skal være rett, vi har ikke heist oss selv opp etter nakkeskinnet; Vi har mange gode mennesker å takke for å ha hjulpet (båret) oss på veien. Mats Hemstad, da butikksjef på Meny Begby, nå sjef på Rema Sorgenfri, var vår mentor inn i Norgesgruppen, og for det vil vi alltid være takknemlige. Gunn Christiansen, hele Torsnes’ bestemor og sjef på Coop Prix der oppe, har trodd og heiet på oss fra start. Bård Eker fra Eker Design har alltid vært trofast. Og selvfølgelig alle dere som har smakt på det vi brygger og gitt oss ærlige tilbakemeldinger: uten dere hadde vi bare brygget til oss selv. Og det hadde jo ikke vært like gøy. Og ølet vårt ikke like godt.

Vi har hatt både gode og tøffe tider siden den gang. Men som Nøisom Gård husker vi hvor vi kommer fra. Den ærverdige gården fra 1700-tallet er fortsatt et sted hvor vi kan gå og kjenne på historien, og bli minnet på hvorfor vi brygger. Ølkjelen vi begynte med ble solgt videre til Qvart Ølkompani i Kristiansand, og noen utskiftninger i mannskap har det jo vært. Men uten kjærligheten til lokalproduserte matvarer, til samfunnet rundt oss, og lidenskapen for øl, er vi ingen steder. Takk for reisen så langt, vi håper vi sees rundt om i det ganske land!